Skip to main content
Black Band Distillery
Black Band Distillery
Black Band Distillery
Black Band Distillery
Black Band Distillery
Black Band Distillery
Black Band Distillery

Historic Renovation Leads to Craft Distillery in Warehouse District

Owners of the new Black Band Distillery wanted to create an authentic distillery experience for customers in a historic warehouse district famous for production of spirits in the early 1900s.

Situated in the heart of the Peoria, IL, warehouse district, Farnsworth Group designed renovations of a 20th century warehouse into a sleek and modern distillery operation that comprises two floors, a mezzanine overlooking distillery equipment two stories below, outdoor patio space, and associated sitework. The building houses craft distilling operations, a bar and merchandise area, dining spaces, and a commercial kitchen, including a private ‘chef’s table’.

Other features include:

  • Original interior loading dock converted into main entrance storefront and bar
  • First and second floors opened to create a mezzanine and clear space for the 2-plus story distillery equipment creating views through the timber column-and-beam framework to the distillery equipment located in the basement.
  • The original heavy timber structure has been exposed, restored, and reinforced to its original state.
  • A new staircase connects the mezzanine, first floor, and lower level distillery using salvaged wood from the building.
  • A new wood façade using traditional storefront techniques to create the client’s desire for a building that looks like it was converted from a warehouse to a retail store at the turn of the 20th century.
  • New windows and skylights flood the bar and distillery area.
  • Multi-tier patio made intimate with the use of a shou sugi ban wood garden wall, harkening to the technique of charring whiskey barrels.